Elke jaar veranderen er regels die belangrijk zijn voor iemand die een woning verhuurt. Wat zijn precies de wijzigingen die dit jaar plaatsvinden en welke wijzigingen kunnen we nog meer verwachten?
Maximale stijging huurprijs geliberaliseerde en sociale sector
Voor geliberaliseerde huurwoningen is het vanaf 1 mei 2021 niet meer mogelijk om uw gebruikelijke jaarlijkse huurverhoging door te voeren indien deze aanvankelijk hoger was dan CPI (de inflatie) plus +1%. Naast de jaarlijkse huurverhoging aan de hand van de inflatie kan er in een huurcontract een extra jaarlijkse huurverhoging afgesproken zijn. Dit wordt het opslagpercentage genoemd. Dit opslagpercentage mag alleen toegepast worden als dit in de huurovereenkomst beschreven staat. De maximale huurverhoging voor de vrije sector is dan de inflatie (dit verschilt per jaar) + het opslagpercentage zoals afgesproken in het huurcontract.
Vanaf 1 mei 2021 is de maximale verhoging echter beperkt tot de inflatie + maximaal 1% opslagpercentage. Deze beperking is tot 1 mei 2022 actief. Wellicht dat deze termijn wordt verlengd.
Voorbeeld: Stel u verhuurd een woning met een opslagpercentage van 3% en de inflatie is dit jaar 1,1%. Normaal gesproken geeft u dat het recht de huur dit jaar met 4,1% te verhogen. Door deze regel kunt u de huur maximaal met 2,1% verhogen (1,1% + 1% = 2,1%) ook al staat in uw huurovereenkomst dat de opslag percentage maximaal 3% mag zijn.
Voor sociale huurwoningen is het tot 31 mei 2022 niet mogelijk de huur te verhogen. Dus ook niet aan de hand van de inflatie. Ongeacht het inkomen van uw huurder.
Wat kunt u als verhuurder nog meer verwachten de komende tijd?
Opkoopbescherming door gemeente
Vanaf 1 januari 2022 kunnen gemeenten in Nederland naar verwachting de opkoopbescherming voor goedkope en middeldure koopwoningen instellen. De Huisvestingswet is hiervoor recentelijke gewijzigd. Mocht een gemeente gebruik willen maken van opkoopbescherming dan moet ook de lokale Huisvestingsverordening worden aangepast. De inwerkingtreding bij de meeste gemeenten zal hierdoor waarschijnlijk niet eerder dan 1 juli 2022 zijn. Deze nieuwe wet maakt het voor gemeenten mogelijk om in schaarste gebieden van goedkope en middeldure koopwoningen een verbod op verhuur in te stellen voor een periode van 4 jaar nadat de woning van eigenaar gewisseld is. Dit zou de positie van starters op de woningmarkt moeten verbeteren. Uitzondering hierop zijn verhuur aan familieleden, verhuur van woningen die onderdeel zijn van een bedrijfsruimte en als de nieuwe eigenaar de woning zelf een jaar bewoond heeft en vervolgens de woning voor maximaal een jaar wil verhuren. Woningen die voor de leveringen al verhuurd werden, worden uitgesloten van deze regel. De grootste gemeenten van Nederland hebben inmiddels aangegeven in enige vorm gebruik te zullen gaan maken van opkoopbescherming. De grote vraag is tot welke koopsom, vanaf welke datum en in welke wijken de opkoopbescherming gaat gelden. Vergunningsadvies.nl zal u hierover t.z.t. informeren. Mocht uw woning onder opkoopbescherming vallen dan kan Vergunningsadvies.nl u helpen bij het aanvragen van een verhuurvergunning (ontheffing op de opkoopbescherming conform bovenstaande uitzonderingsvoorwaarden).
Eenmalige verlenging van tijdelijke huurcontracten gaat niet door!
In hetzelfde wetsvoorstel als de opkoopbescherming was aanvankelijk opgenomen dat tijdelijk huurcontracten verlengd zouden kunnen worden zonder dat deze contracten voor onbepaalde tijd zouden worden. Momenteel is het mogelijk een bepaalde tijd contract aan te bieden maar dan met een maximum looptijd van 2 jaar. Als de verhuurder dit contract niet wil verlengen moet hij minimaal 3 maanden voor het verstrijken van de looptijd van de huurovereenkomst, maar niet eerder dan 4 maanden voordat de bepaalde periode verstrijkt, de huur schriftelijk opzeggen. Het aanvankelijke idee van de wet was om ervoor te zorgen dat na deze opzegging de huurder de mogelijkheid zou krijgen om de verhuurder te vragen het contract tot een maximum van 3 jaar na de ingangsdatum van datzelfde huurcontract te verlengen. Dit contract zal dan, in tegenstelling tot eerder, nog steeds van tijdelijke aard zijn. Als gevolg van de behandeling in de Eerste Kamer is deze verruiming van tijdelijke contracten echter komen te vervallen. De huidige regelgeving (maximaal 1 of 2 jaar tijdelijk: daarna onbepaald) is daarom onverminderd van kracht. Let op bij het opstellen van dit type huurovereenkomsten: er zijn bepaalde voorwaarden (zoals de mogelijkheid voor huurders om op te zeggen binnen de bepaalde tijd periode) welke noodzakelijk zijn om daadwerkelijk te worden aangemerkt als contract voor bepaalde tijd. Vergunningsadvies.nl assisteert eigenaren bij het opstellen van correcte huurovereenkomsten voor bepaalde tijd zodat uw woning in de vrije sector en voor een bepaalde termijn kan worden verhuurd. Neem contact op voor meer informatie.
Verhuur(ders)vergunning
Naast bovenstaande wetswijzigingen wordt het ook mogelijk voor gemeenten in Nederland een verhuurvergunning in te stellen. Elke verhuurder van woningen zou een dergelijke vergunning moeten aanvragen in de betreffende gemeente. Aan deze vergunning kunnen voorwaarden verbonden worden zoals goed verhuurgedrag (bijvoorbeeld niet discrimineren van potentiele huurders) en het vragen van eerlijke huurprijzen conform het WWS-puntenstelsel. Op het overtreden van de vergunningsvoorwaarden komen boetes te staan. Het kabinet verwacht dat de landelijke huisvestingswet in de loop van volgend jaar kan worden aangepast om gemeenten de mogelijkheid te geven een dergelijke verhuurdersvergunning in te kunnen voeren. Vergunningsadvies.nl houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan u uiteraard assisteren bij het aanvragen van de noodzakelijke verhuurdersvergunning mocht dit nodig worden.
Direct weten of u een vergunning nodig heeft en
hiervoor in aanmerking komt? Doe de
vergunningcheck