Door de recente prijsstijgingen in de huizenmarkt zijn steeds meer particulieren en zakelijke partijen op zoek naar mogelijkheden om extra woonruimte te creëren. Hierbij kunt u denken aan het uitbouwen van een woning of een woning splitsen. Zo komen er meer beter betaalbare woningen op de markt waardoor het voor starters makkelijker is om in te stappen in de huidige markt. De regels omtrent het splitsen van een woning verschillen sterk per gemeente.
Bouwkundig splitsen/kadastraal splitsen
Een woning kan op twee manieren gesplitst worden: bouwkundig of kadastraal. Bij een bouwkundige splitsing wordt de woning in twee of meerdere zelfstandige woningen gesplitst. De nieuw gecreëerde woningen krijgen elk een eigen huisnummer en mogen elk door één huishouden bewoond worden. Door de bouwkundige splitsing kunnen dus meer huishoudens dan voorheen worden gehuisvest. Meestal wordt een bouwkundige splitsing doorgevoerd om de nieuwe appartementen los te verhuren. Voor het bouwkundig splitsen van een woning is het noodzakelijk dat een omgevingsvergunning wordt aangevraagd (formeel: wijziging van de brandcompartimentering). Deze vergunningsaanvraag wordt getoetst aan het bestemmingsplan en aan het Bouwbesluit 2012. Voor wat betreft de eisen uit het Bouwbesluit 2012 moet u bijvoorbeeld denken aan voldoende ventilatie, daglicht, een stevige constructie, voldoende stahoogte en voldoende brandwerendheid. Hiervoor dienen tekeningen en berekeningen conform de indieningsvereisten van de WABO aangeleverd te worden. Na het verlenen van deze vergunning ontvangt u een gewijzigde huisnummerbeschikking. In een groot aantal bestemmingsplannen zijn er geen beperkingen opgenomen. Hierdoor is het bouwkundig splitsen mogelijk. Het is goed om dit door een professionele partij te laten controleren. De medewerkers van Vergunningsadvies.nl kunnen vrijblijvend aangeven wat de mogelijkheden zijn voor uw woning.
Een kadastrale splitsing wordt doorgevoerd als de nieuwe woningen los verkocht moeten worden. De splitsing wordt immers doorgegeven aan het kadaster. De grenzen van de nieuw gecreëerde woningen wordt vastgelegd in splitsingstekeningen die onderdeel zijn van een splitsingsakte. In sommige gemeenten gelden er strengere eisen voor een kadastrale splitsing. Vaak moet een pand waarin de woningen zich bevinden ten minste 25 jaar onderhoudsluw zijn. De (houten) fundering van met name oude panden kan een struikelblok zijn. Aan een kadastrale splitsing gaat vrijwel altijd een bouwkundige splitsing vooraf. De bouwkundige splitsing kan ook op een eerder moment hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld als de eigenaar de woningen eerst heeft gesplitst om los te verhuren en enkele jaren later de woningen los wilt verkopen. Als alle bouwkundige wijzigingen die gelden vanuit het Bouwbesluit 2012 zijn doorgevoerd voor wat betreft de bouwkundige splitsing kan de kadastrale splitsingsvergunning worden aangevraagd. Niet in elke gemeente is een kadastrale splitsingsvergunning nodig. Neem contact met ons op om te kijken welke regels voor u van toepassing zijn.
Woningvormen
Bij een wijziging in de woonruimtevoorraad is steeds vaker een onttrekkingsvergunning nodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om het samenvoegen van woningen, het omzetten van een woning naar bedrijfsruimte of in het geval van bouwkundig splitsen het creëren van woningen.
In een toenemend aantal gemeenten is voor een bouwkundige splitsing naast de benodigde omgevingsvergunning ook een vergunning woningvormen (onttrekkingsvergunning) nodig. Bij deze vergunningsaanvraag worden uw bouwplannen getoetst aan de eisen die worden gesteld in de lokale huisvestingsverordening. De regels omtrent woningvormen verschillen sterk per gemeente. Ook wijzigt de lokale huisvestingsverordening om de paar jaar en worden de regels voor woningvormen mogelijk aangescherpt. Vergunningsadvies.nl informeert u graag over de mogelijkheden binnen uw gemeente.
Direct weten of u een vergunning nodig heeft en
hiervoor in aanmerking komt? Doe de
vergunningcheck